Paseo Gigena by ODA – aasarchitecture

Paseo Gigena by ODA – aasarchitecture

Oktober 4, 2022 0 Von admin

Η ODA μετατρέπει μια αποσυντιθέμενη δομή στάθμευσης σε δημόσιο πάρκο και κτίριο γραφείων κατηγορίας Α, αντικαθιστώντας το τσιμεντένιο κέλυφος με καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής, έναν υπαίθριο χώρο περιπάτου, γραφεία και ένα στεγασμένο χώρο στάθμευσης. Βρίσκεται ανάμεσα στον ιππόδρομο και το δημοφιλές πάρκο «El Rosedal de Palermo», το Paseo θα λειτουργήσει ως ένας εμβληματικός νέος αστικός χώρος και σημαντικό σημείο σύνδεσης για την πόλη, συνδέοντας εκ νέου την περιοχή που σήμερα βρίσκεται χωρισμένη από αυτό ακριβώς το οικόπεδο.

Η κυβέρνηση της πόλης του Μπουένος Άιρες παραχώρησε την παραχώρηση του ακινήτου που είναι γνωστό ως Ámbito Gigena, για περίοδο 15 ετών στην εταιρεία ανάπτυξης BSD Investments. «Έχουμε μια εγκαταλελειμμένη υποδομή από σκυρόδεμα που δεν μιλάει καθόλου με το περιβάλλον της ούτε είναι χρήσιμη για την πόλη και τους κατοίκους της», εξήγησε ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Álvaro García Resta, γραμματέας Αστικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της πόλης του Μπουένος Άιρες. . Για το λόγο αυτό, στόχος είναι να μετατραπεί το τριώροφο κτίριο σε «ανάπτυξη πολλαπλών σκοπών».

Αξιοποιώντας τη μοναδική τοποθεσία που βρίσκεται στην άκρη του ενεργού πάρκου, το έργο προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης ολοκληρώνει τον βρόχο του πάρκου μεταφέροντας το πράσινο μονοπάτι στην πλευρά του κτιρίου στην διαμορφωμένη οροφή και κατεβαίνοντας από την άλλη πλευρά, συνδέοντας ξανά με το πάρκο. Η ταράτσα παρέχει τη συνέχεια του δημόσιου πάρκου, που συμπληρώνεται από ένα εμπορικό ζυθοποιείο, καθώς και ιδιωτικές βεράντες για ενοικιαστές γραφείων, τοποθετώντας το έργο ως μια βασική αντιπαράθεση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενοποιημένοι μέσω της φύσης.

Η εντυπωσιακή γυάλινη πρόσοψη λειτουργεί ως καθρέφτης στον ουρανό και το πράσινο περιβάλλον, δημιουργώντας οργανικές καμπύλες που διαβρώνουν τις άκρες της υπάρχουσας δομής στάθμευσης. «Αυτοί οι τύποι συνεργασιών είναι το μέλλον. Είναι φιλόδοξο και απαιτεί γενναιότητα και τολμηρή ηγεσία σε όλα τα μέτωπα, αλλά όταν αυτό ολοκληρωθεί θα έχουμε ένα πάρκο που θα γίνει σύμβολο για την πόλη, και πιθανότατα το πιο cool κτίριο γραφείων στο νότιο ημισφαίριο. Εάν θέλετε να επαναφέρετε τους ανθρώπους στη δουλειά, τότε πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι», δήλωσε ο ιδρυτής της ODA, Έραν Τσεν.

Αυτός ο βιώσιμος σχεδιασμός ανακυκλώνει το 80% της αρχικής δομής για να δημιουργήσει ένα κτίριο 160.000 τετραγωνικών ποδιών που γεφυρώνει τις δύο προηγουμένως διαχωρισμένες γειτονιές. Το Gigena θα περιλαμβάνει περισσότερα από 40.000 SF δημόσιας βεράντας και ανοιχτούς χώρους πρασίνου, σκαλισμένους με πεζόδρομους και χώρο στάθμευσης 250 αυτοκινήτων. Το απόλυτο μέρος εργασίας και συνάντησης, το κτήριο προσφέρει θέα 360 μοιρών με εύκολη πρόσβαση στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας το εύκολο μετακίνηση και επιθυμητό προορισμό.

Αν και αυτό το έργο θα αλλάξει το παιχνίδι για τη γειτονιά, δεν είναι το πρώτο έργο προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης στο Μπουένος Άιρες. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ιστορικό άλλων επιτυχημένων παραδειγμάτων που δημιουργούν ένα υπόβαθρο υποστήριξης. Το Buenos Aires Design, που χτίστηκε στο απόγειο της δημοτικότητας της γειτονιάς του, είναι ένα εμπορικό κέντρο που συγχωνεύτηκε με μια νέα πιο μοντέρνα γαστρονομική περιοχή, ακριβώς δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Recoleta.

Το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο έγινε η συνέχεια του Park Thays και της Plaza των Ηνωμένων Εθνών με την πράσινη στέγη του, σχηματίζοντας ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο σε έναν στρατηγικό θύλακα και την Plaza Houssay, η οποία ομοίως «ξεκίνησε από μια βάση που ήδη υπήρχε, στην προκειμένη περίπτωση η plaza με ένα γκαράζ από κάτω, και το μετατρέψαμε σε κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το περιβάλλον του για να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους», είπε ο García Resta.

Στις 28 Ιουνίου ξεκίνησε η μερική κατεδάφιση του παλιού πάρκινγκ και, τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες, Horacio Rodríguez Larreta, περιηγήθηκε στον χώρο με τον García Resta και τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Παραγωγής, José Luis Giusti. Paseo Gigena, που πήρε το όνομά του από τον Αργεντινό τζόκεϊ Gigena, ο οποίος πέθανε ενώ έτρεχε έναν αγώνα το 1912.

«Η περιποίηση που δίνεται σε αυτούς τους υπαίθριους κήπους είναι αυτή ενός άγριου τοπίου με αυτοφυή χλωρίδα. Αλλά δεν θα είναι ένα πάρκο φτιαγμένο για να συλλογιστούμε, θα είναι μια δυναμική περιοχή για να περπατήσετε και να εξερευνήσετε», λέει ο García Resta, «Η πιο υγιεινή πόλη είναι αυτή που έχει μια ισορροπημένη μικτή χρήση του δημόσιου χώρου της. Όπου συμβαίνει μόνο ένα πράγμα και όχι πολλά, ο αριθμός των ατόμων που κάνουν χρήση αυτών των κοινόχρηστων χώρων είναι περιορισμένος».

Η ομάδα σχεδιασμού περιλαμβάνει την ODA ως αρχιτέκτονα σχεδιασμού, με το Aisenson studio ως εκτελεστικό αρχιτέκτονα, την ODA και την Inscape Landscape ως αρχιτέκτονες τοπίου, την BSD Investments, διάσημο προγραμματιστή με έργα στην Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Coinsa, μια κορυφαία εταιρεία με αποδεδειγμένο ιστορικό στην Αργεντινή από περισσότερες από 7.000.000 κατασκευαστικές εργασίες SF. Πηγή και εικόνες Ευγενική παραχώρηση του ΕΑΒ.