Jubille για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Κρακοβία από το ENTROPIC + Studio4SPACE – aasarchitecture

Jubille για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Κρακοβία από το ENTROPIC + Studio4SPACE – aasarchitecture

Oktober 7, 2022 0 Von admin

Η πρόταση επιλέχθηκε ως μία από τις φιναλίστ για τον διάσημο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε η SARP εναντίον άλλων 17 ομάδων. Καθώς ο κόσμος απελευθερώνει τον συμβατικό στατικό χώρο γραφείων, σε χώρους που επικεντρώνονται εκ νέου στη διασυνεργασία, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση, έτσι πρέπει να ακολουθήσουν και οι εκπαιδευτικοί μας χώροι.

Κατανοώντας τον ρόλο της κοινότητας, τον δυναμισμό στις μαθησιακές συνήθειες των ανθρώπων και το κίνημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς την αυτομάθηση, τα κτίριά μας δεν πρέπει να εμποδίζουν, αλλά να προωθούν ενεργά τα κινήματα σε νέα ύψη. Ο σχεδιασμός αμφισβητεί τους συμβατικούς κανόνες ενός πανεπιστημιακού κτιρίου, όχι απλώς κοιτάζοντας τους άμεσους λειτουργικούς χώρους, αλλά αντίθετα, επανασχεδιάζοντας τους χώρους στους οποίους ρέουν συμβατικά οι άνθρωποι και μετατρέποντάς τους σε ενεργούς χώρους για τη συγκέντρωση ανθρώπων και ιδεών.

Οι δημόσιοι χώροι λειτουργούν συλλογικά ως φόρουμ, διεγείροντας ενεργές κοινότητες μαθητών, για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση ιδεών που αξίζει να μοιραστούν! Το έργο είναι τυλιγμένο σε ένα κολιέ διαφορετικών φόρουμ, δημιουργώντας έναν βρόχο, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για μελέτη και ευκαιρίες. Ολόκληρο το κτίριο μπορεί να περπατήσει ανεβαίνοντας σε ανοιχτά αίθρια μέχρι το ωδείο και στη συνέχεια κατεβαίνοντας απαλά τις εξωτερικές σκάλες στη δυτική πλευρά του κτιρίου μέσα από τα roof gardens και κατεβαίνοντας στο επίπεδο του εδάφους.

Η κατακόρυφη διαίρεση της πρόσοψης είναι σύμφωνη με την τυπολογία των προσόψεων των γειτονικών κτιρίων, λειτουργώντας ως παραθυρόφυλλα αποτρέποντας την υπερβολική υπερθέρμανση του κτιρίου και το άμεσο φως. Από την κάθετη γωνία, το κτίριο φαίνεται ανοιχτό και ελαφρύ, αλλά σε πιο οξείες γωνίες, φαίνεται συμπαγές και ισχυρό, διασχίζοντας τη διχοτόμηση της αρχετυπικής πανεπιστημιούπολης και του αρχετυπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Σχέδιο
Το Jubilee κτίριο ταιριάζει απαλά στις αναλογίες του υπάρχοντος αστικού ιστού, συνδυάζοντας δύο κλίμακες – το πανεπιστήμιο και την πόλη. Στη βόρεια πλευρά, η γειτνίαση με αποθήκες και κτίρια κατοικιών αντικατοπτρίζεται σε κλίμακα στην κάτω πρόσοψη, ενώ προς τη νότια, ο δομημένος όγκος αυξάνεται απαλά προς τα πάνω για να ανταποκριθεί στην κλίμακα των υφιστάμενων πανεπιστημιακών όγκων μεγάλης κλίμακας.

Κάθε διαδοχικό βήμα είναι ένας ξεχωριστός κήπος, ένα τοπίο για μάθηση, αλληλεπίδραση και ανταλλαγή ιδεών. Το πρόγραμμα δόμησης οργανώνεται ανάλογα με τη ροή των ανθρώπων και τη χωρητικότητα των δωματίων. Στους κάτω ορόφους, υπάρχουν τα μεγαλύτερα δωμάτια που δημιουργούν κίνηση και θόρυβο. Όσο υψηλότερος είναι ο όροφος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κατακερματισμός σε μικρότερες αίθουσες διαλέξεων, προς τη διοίκηση στους τελευταίους ορόφους, που αποτελούνται από μικρές αίθουσες γραφείων και τον ανοιχτό χώρο που προτείνουμε.

Τα περισσότερα δωμάτια μπορούν να ενωθούν ή να χωριστούν με ακουστικούς διαχωριστικούς τοίχους, γεγονός που εξασφαλίζει την ευελιξία του κτιρίου και επιτρέπει εύκολες αλλαγές στη δομή του ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Η αρχιτεκτονική θολώνει πολλά πεδία, δημιουργώντας μια στενή σχέση με την αρχιτεκτονική, την εκπαίδευση και τη φύση. Το κτίριο Jubilee γίνεται ένα σπίτι για τους χρήστες του, ικανοποιώντας τις ανάγκες τους και ταυτόχρονα τονώνοντας την αυτομάθηση και τη δημιουργικότητα. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μαθησιακά αποτελέσματα συνδέονται στενά με την ποιότητα του μαθησιακού περιβάλλοντος.

Οι συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογικής επανάστασης αλλάζουν επίσης πρότυπα συμπεριφοράς και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, η συνεργασία, η συζήτηση, η κριτική σκέψη και η ομαδική εργασία γίνονται σημαντικά μέρη της μαθησιακής διαδικασίας. Για να τονώσει την περιέργεια, να διευκολύνει τη συνεργασία και να δημιουργήσει ένα «δημιουργικό buzz» γύρω από το οποίο οι μαθητές θα θέλουν να κάνουν παρέα, το κτίριο Jubilee στοχεύει στη διαφάνεια, την ορατότητα και τη διασύνδεση.

Η ορατότητα από και προς τα εργαστήρια, τους συνεργατικούς χώρους και τα περιβάλλοντα στην τάξη καθιστούν αυτά τα εξαιρετικά εξειδικευμένα προγράμματα ένα μέρος που ενθαρρύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν. Ενώ η ίδια η οπτική επαφή είναι μια παθητική δραστηριότητα, μπορεί να πυροδοτήσει νέα ενδιαφέροντα, ιδέες και να υποστηρίξει ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει η διεπιστημονική συνεργασία. Το υπογραμμίζει αυτό και χρησιμοποιεί την ενέργεια της ομαδικής μάθησης βάσει έργου που οι μαθητές μπορούν να βρουν μόνο σε ένα προσωπικό περιβάλλον πανεπιστημιούπολης.

Κατασκευή
Η δομή του κτιρίου αποτελείται από απλά κουφώματα από σκυρόδεμα, χάλυβα και ξύλινα στοιχεία φινιρίσματος εσωτερικού χώρου. Τα υλικά έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ειδικά όταν εξετάζουμε τη χρήση τους σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του κτιρίου. Το αποτύπωμα άνθρακα του ξύλου είναι πολύ μικρότερο από αυτό του σκυροδέματος και του χάλυβα, αλλά κοιτάζοντας ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός κτιρίου, η διαφορά είναι θολή. Το σκυρόδεμα και τα συστατικά του μπορούν να ανακυκλωθούν οικονομικά πολλές φορές και είναι πλήρως συμβατά με στρατηγικές κλειστού βρόχου.

Η υβριδική δομή επιτρέπει, στο χώρο των αιθουσών διαλέξεων, υψηλή ευελιξία ωφέλιμου χώρου, αίθουσες συνεδριάσεων χωρίς κολώνες, λύσεις δομικών συστημάτων προσόψεων και μεγάλα τζάμια με θέα στο περιβάλλον. Τα απλά, προκατασκευασμένα πάνελ πρόσοψης επιτρέπουν τη γρήγορη εγκατάσταση και τον εύκολο έλεγχο του κόστους. Είναι σχεδιασμένα από ινοτσιμεντοσανίδες σε μεταλλική υποδομή. Η τεχνολογία παραγωγής του ινοτσιμέντου συνδυάζει τα στοιχεία και τα συστατικά της γης, δηλαδή ορυκτά, νερό, αέρα και φωτιά (θερμότητα) σε μια απλή διαδικασία φιλτραρίσματος.

Χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη αντοχή ενώ διατηρεί την όψη των μονολιθικών τσιμεντόλιθων με το μικρό τους πλάτος και το σχετικά χαμηλό βάρος. Στους κοινόχρηστους χώρους, το ξύλο παρέχει μια αίσθηση ζεστασιάς ενθαρρύνοντας τους μαθητές να περνούν χρόνο μέσα και δημιουργώντας μια φιλική ατμόσφαιρα για μάθηση. Πηγή από Atelier ENTROPIC + Studio4SPACE.

  • Τοποθεσία: Κρακοβία, Πολωνία
  • Αρχιτέκτονας: Atelier ENTROPIC + Studio4SPACE
  • Ομάδα ENTROPIC: Geoffrey Eberle, Magdalena Mróz, Διονύσιος Κακούλης
  • Team Studio4SPACE: Bartek Dendura, Katarzyna Dendura, Martyna Mądry, Katarzyna Obara, Lukas Patrick Olma, Sylwia Chudzik
  • Πελάτης: Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας
  • Πρόγραμμα: Πανεπιστημιούπολη, Ξενοδοχείο, Εστιατόριο, Συνεδριακός Χώρος
  • Μέγεθος: 7.750 τμ
  • Ετος: 2022
  • Εικόνες: Atelier ENTROPIC + Studio4SPACE, Ευγενική προσφορά του Atelier ENTROPIC