Fintech Lending: 2022 Market Map and 5 Trends Shaping the Industry

Fintech Lending: 2022 Market Map and 5 Trends Shaping the Industry

März 5, 2023 0 Von admin

Ο τρίτος ετήσιος χάρτης της αγοράς δανεισμού Fintech παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση του οικοσυστήματος δανεισμού καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερις κύριες ενότητες: προμήθεια, καταναλωτικός δανεισμός, επιχειρηματικός δανεισμός και τεχνολογία.

Το τοπίο προμήθειας και καταναλωτικού δανεισμού παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αλλαγή σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, οι κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων και τεχνολογίας παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Πέντε τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της αγοράς στεγαστικών δανείων, την υψηλότερη ζήτηση για αυτοματισμούς, την αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τους fintechs, το συνεχές ενδιαφέρον για την τεχνολογία ανίχνευσης απάτης και τη χαλάρωση της αστάθειας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αποποίηση ευθύνης: Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τα εικονίδια για να δείτε τον λεπτομερή χάρτη
Διαδραστικός χάρτης αγοράς δανεισμού Fintech 2022 νέο

Επιβράδυνση της αγοράς στεγαστικών δανείων

Η αύξηση των επιτοκίων και η οικονομική αστάθεια ψύξαν την αγορά στεγαστικών δανείων το 2022. Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκώνκαι ATTOM, κορυφαίος επιμελητής του στοιχεία ακίνητης περιουσίας, ανέφερε σημαντικές μειώσεις στον στεγαστικό δανεισμό κατοικιών. Σύμφωνα με την ATTOM, ο όγκος των νέων στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παρά την αστάθεια της αγοράς, περισσότερες από δώδεκα νέες εταιρείες προστέθηκαν στον χάρτη των στεγαστικών δανείων μας το 2022, ενώ λιγότερες αφαιρέθηκαν. Οι πιο πρόσφατες προσθήκες περιλαμβάνουν ARC Home Loans, Deephaven, Divvy Homes, EasyKnock, Flyhomes, GoodLeap, Guaranteed Rate, LoanSnap, Newfi, On Q Financial, Reali, Regions, Resource Financial Services και Staircase.

Ενώ ο χάρτης του 2022 αντικατοπτρίζει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταναλωτικών δανείων, πολλές εταιρείες στεγαστικών δανείων αισθάνονται τις οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με Φάνι Μέι, ο όγκος προέλευσης δανείων αναμενόταν να μειωθεί κατά 47% φέτος, προκαλώντας σφίξιμο της ζώνης από τους στεγαστικούς δανειστές. Ο όγκος των δανείων μειώθηκε από 4,57 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε προβλεπόμενα 2,44 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η Fannie Mae προβλέπει επίσης πτώση 16,25% στις συνολικές πωλήσεις κατοικιών για την ίδια χρονική περίοδο, από το 2021 έως το 2022.

Πολλές εταιρείες στεγαστικών δανείων με ιστορικά υψηλούς όγκους το 2020 και το 2021 ξεκίνησαν απολύσεις το 2022. Υπήρξε επίσης κάποια αναστάτωση λόγω ανακατατάξεων και κλεισίματος επιχειρήσεων.

Η αγορά καταναλωτικών ενυπόθηκων δανείων έχει ιστορικά χαρακτηριστεί από κύκλους άνθησης/καύσης. Οι απολύσεις και οι περικοπές το 2022 ήταν παρόμοιες με τη συρρίκνωση του κλάδου το 2017/2018, όταν η μειωμένη ζήτηση για αγορά κατοικίας ψύξε την αγορά. Η συνεχιζόμενη αστάθεια το 2023 θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά κατοικίας παρόμοιες με εκείνες μετά την οικονομική κρίση του 2007/2008.

Περισσότερη ζήτηση για αυτοματισμό

Η αυξανόμενη αστάθεια υπογραμμίζει την ανάγκη για τους ενυπόθηκους δανειστές να χρησιμοποιούν την αυτοματοποίηση για να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία και επεκτασιμότητα. Η απόλυση καλά εκπαιδευμένου προσωπικού είναι δαπανηρή όσον αφορά τη χαμένη ανθρώπινη ισότητα και τα έξοδα που σχετίζονται με την απόλυση, τα επιδόματα ανεργίας και την επαναπρόσληψη. Για παράδειγμα, το μέσο κόστος για την απόλυση και την εκ νέου πρόσληψη ενός υπαλλήλου δανείου είναι 27.000 $.

Ο αυτοματισμός είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τις εταιρείες στεγαστικών δανείων να μετριάσουν την ανάγκη για τεράστιες αλλαγές στον όγκο του προσωπικού ως απάντηση στις πιο ήπιες ή ισχυρότερες αγορές. Συνολικό κόστος παραγωγής δανείου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 11.000 $, με το κόστος προσωπικού να ξεπερνά τις 7.000 $. Ο αυτοματισμός που μειώνει την αστάθεια της απασχόλησης και αυξάνει την παραγωγικότητα, τελικά ωφελεί το τελικό αποτέλεσμα των στεγαστικών δανειστών

Η σχετική σταθερότητα του τμήματος τεχνολογίας του χάρτη δανεισμού μας υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για λύσεις αυτοματισμού. Τόσο οι καταναλωτικοί όσο και οι επιχειρηματικοί δανειστές χρησιμοποιούν την αυτοματοποίηση για τα πάντα, από τη διαχείριση των ροών εργασιών δανεισμού και την εξυπηρέτηση πιστωτικών καρτών έως τον έλεγχο εγγράφων και τον εντοπισμό απάτης.

Αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τους fintechs

Η τεχνολογία Fintech εξελίσσεται ταχέως και όσον αφορά την αγορά δανεισμού, αρκετοί fintechs κέρδισαν έλξη το 2022, συμπεριλαμβανομένων των Bancorp, Cross River, Green Dot και Stride Bank.

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους fintechs να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ακρίβεια, ενώ μειώνει την αστάθεια του προσωπικού. Η μηχανική εκμάθηση, ειδικότερα, διευκολύνει την αυτοματοποίηση επεξεργασίας εγγράφων, βελτιώνει την ακρίβεια των αποφάσεων δανεισμού και δίνει τη δυνατότητα στους fintech να εντοπίζουν πιθανές απάτες πιο αποτελεσματικά.

Ο αυτοματισμός που τροφοδοτείται από τη μηχανική μάθηση αναδύεται επίσης ως ένα ισχυρό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, επιτρέποντας στους δανειστές ενυπόθηκων δανείων και στους χρηματοοικονομικούς φορείς να εντοπίζουν απάτες και να βελτιώνουν την ακρίβεια των αποφάσεων δανεισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει σε έγγραφα —όπως τραπεζικές καταστάσεις, μισθολογικές επιταγές και W2— να αναλύονται αυτόματα, να υποβάλλονται σε επεξεργασία και να αναλύονται.

Συνεχές ενδιαφέρον για την τεχνολογία ανίχνευσης απάτης

Μια άλλη τάση που κερδίζει έλξη είναι η χρήση της αυτοματοποίησης για τον εντοπισμό απάτης. Αυτή η κατηγορία στον χάρτη μας για το 2022 παραμένει αμετάβλητη φέτος, χάρη στη σταθερή ζήτηση από τους fintechs για τεχνολογία που θα βοηθήσει στη βελτίωση της δέουσας επιμέλειας δανείων. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη από την Ocrolus διαπίστωσε ότι η αυτοματοποίηση ανίχνευσης απάτης βοήθησε τους δανειστές να εντοπίσουν 20% περισσότερες απάτες από μια συμβατική αναθεώρηση. Επίσης, μείωσε τον χρόνο εξέτασης κατά 30 λεπτά ανά αίτηση – μειώνοντας τα γενικά έξοδα διεκπεραίωσης του δανείου για τους δανειστές.

Γενικά, η τεχνολογία ανίχνευσης απάτης —και οι λύσεις αυτοματισμού— δίνουν στα fintech τη δυνατότητα να αξιοποιούν μεγάλα δεδομένα για αποφάσεις δανεισμού. Ο αυτοματισμός απλοποιεί τη διαδικασία αναθεώρησης και διευκολύνει τους ειδικούς να αναλύουν αιτήσεις δανείου για ανωμαλίες και πιθανές απάτες.

Λιγότερη αστάθεια στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ενώ τα στεγαστικά δάνεια επηρεάζονται από την αστάθεια της αγοράς, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας σταθεροποιείται. Όπως υποδηλώνει ο χάρτης μας για το 2022, ο κλάδος δανεισμού καταναλωτικών αυτοκινήτων ανακάμπτει από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εξομάλυνση της προσφοράς και της ζήτησης. Πέντε νέοι δανειστές fintech προστέθηκαν στον φετινό χάρτη, συμπεριλαμβανομένων των BECU, Honda Financial Services, Navy Federal Credit Union, PenFed και Westlake Financial.

Η αγορά δανεισμού αυτοκινήτων επιστρέφει σιγά σιγά στα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη το επόμενο έτος. Η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω του συνδυασμού περισσότερης εργασίας από το σπίτι και υψηλότερων τιμών που προκύπτουν από την έλλειψη τσιπ υπολογιστών αυτοκινήτων. Η διαθεσιμότητα κυβερνητικών κινήτρων τόνωσης βοήθησε τους καταναλωτές να μετριάσουν το υψηλότερο κόστος και τη συσσώρευση ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η αυτοματοποίηση θα επιτρέψει στους δανειστές να λαμβάνουν πιο γρήγορες και ακριβείς αποφάσεις—με λιγότερους υπαλλήλους στο βρόχο. Στην αγορά των στεγαστικών δανείων, η αυτοματοποίηση μηχανικής μάθησης θα πρέπει να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για τους fintechs, καθώς εξισορροπούν τη μειωμένη στελέχωση με την ανάγκη για δέουσα επιμέλεια και αποτελεσματικότητα.

Εάν γνωρίζετε μια εταιρεία που θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στον Χάρτη δανεισμού Fintech, μοιραστείτε τις πληροφορίες της μαζί μας στη διεύθυνση: [email protected]

Αναρωτιέστε γιατί οι κορυφαίες εταιρείες δανειοδότησης fintech στον κόσμο βασίζονται στην τεχνολογία Ocrolus για να παρέχουν απλοποιημένες και αυτοματοποιημένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στους πελάτες τους;

Προγραμματίστε μια επίδειξη σήμερα για να μάθετε περισσότερα.