7 Οφέλη από τη διαβούλευση με έναν σύμβουλο

0
7 Οφέλη από τη διαβούλευση με έναν σύμβουλο

Η ψυχική υγεία μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε διάφορους τομείς της ζωής. Μπορεί να επηρεάσει την ακαδημαϊκή, την επαγγελματική, την κοινωνική και προσωπική σας ζωή, καθώς και τη σωματική σας υγεία.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία του. Ωστόσο, η ψυχική υγεία των μαθητών μπορεί συχνά να αγνοηθεί. Ενδέχεται να επικρίνουμε τα παιδιά μας όταν υστερούν στο σχολείο ή όταν δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα που παρουσιάζεται με τη μορφή επιθετικότητας, απροσεξίας ή περισσότερο.

7 Οφέλη από τη διαβούλευση με έναν σύμβουλο

Τι είναι η σχολική συμβουλευτική;

Η σχολική συμβουλευτική έχει τρεις πρωταρχικούς στόχους. Στοχεύει στην εξάλειψη των εμποδίων στην ακαδημαϊκή επίδοση, στην προώθηση της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και στη βοήθεια στην ετοιμότητα του κολεγίου. Έτσι, οι σχολικοί σύμβουλοι αποτελούν σημαντικό μέρος της ομάδας κάθε σχολείου. Όχι μόνο επικεντρώνονται σε ακαδημαϊκά θέματα, αλλά στοχεύουν και στην ανακούφιση από την ψυχολογική δυσφορία των μαθητών. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να απευθυνθούν σε συμβούλους για τα ακαδημαϊκά και προσωπικά τους θέματα. Επιπλέον, βοηθούν επίσης τους μαθητές να επιλέξουν μια καριέρα και ένα κολέγιο που ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους. Οι σύμβουλοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές ή άλλες δεξιότητες που μπορεί να χρειαστούν για το μέλλον τους.

Λόγω της αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία του ρόλου των σχολικών συμβούλων, η ζήτησή τους έχει αυξηθεί. Απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος στη σχολική συμβουλευτική για την έναρξη της πρακτικής άσκησης στα σχολεία, καθώς καλύπτει τους βασικούς τομείς της ψυχολογίας, της σταδιοδρομίας και του σχεδιασμού της διάρκειας ζωής. Ακόμη και οι δάσκαλοι μπορούν να πάρουν ένα online masters στη σχολική συμβουλευτική και να κάνει μια αλλαγή καριέρας. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση και να επηρεάσουν τους μαθητές παρέχοντας ηθική και ψυχολογική υποστήριξη.

Πλεονεκτήματα της αναζήτησης συμβουλευτικής

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα εκπληκτικά οφέλη της συμβουλευτικής:

Βοηθήστε στην κατανόηση και την εξάλειψη του εκφοβισμού

Ο κύριος λόγος που οι μαθητές καταφεύγουν στον εκφοβισμό είναι τα προβλήματα στην προσωπική τους ζωή. Ένας στους πέντε μαθητές αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού. Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο εκφοβισμός είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο εκφοβισμός μπορεί επίσης να είναι συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής, εάν οι μαθητές χρειάζονται βοήθεια, αλλά τα προβλήματά τους αγνοούνται ή παραβλέπονται. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι μαθητές δεν διδάσκονται πώς να σέβονται τους άλλους και να ενεργούν για να αποκτήσουν δύναμη.

Ανεξάρτητα από την αιτία, ένας σχολικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς του μαθητή. Έτσι, επιτρέποντας στον μαθητή να επικεντρωθεί στο σχολείο και να αναπτύξει υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους.

Βοηθήστε τα θύματα του εκφοβισμού

Η εμπειρία του εκφοβισμού μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός μαθητή. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αυτοεκτίμησης, κοινωνική απόσυρση, κατάθλιψη και άγχος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να κάνουν έναν μαθητή να μείνει πίσω στο σχολείο. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν ποικιλοτρόπως και να δημιουργήσουν προβλήματα στην ενήλικη ζωή ενός μαθητή.

Έτσι, οι σχολικοί σύμβουλοι βοηθούν τέτοιους μαθητές να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας που προκαλούνται από τον εκφοβισμό. Επιπλέον, τους διδάσκουν υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Οι σύμβουλοι μπορούν επίσης να διδάξουν σε άλλους μαθητές στρατηγικές που πρέπει να χρησιμοποιούν όταν γίνονται μάρτυρες εκφοβισμού.

Βοηθά στην επίλυση ακαδημαϊκών ζητημάτων

Οι σύμβουλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους μαθητές να λύσουν τα ακαδημαϊκά τους προβλήματα που προκαλούνται για διάφορους λόγους. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία κατανόησης ενός θέματος, μεροληπτική συμπεριφορά ενός δασκάλου ή δυσκολίες στην προσωπική ζωή.

Έτσι, οι σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα επινοώντας διάφορες στρατηγικές. Για παράδειγμα, μπορούν να παρέχουν τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν καλύτερα. Επιπλέον, διδάσκουν επίσης στους μαθητές τη διαχείριση χρόνου για την εξάλειψη της αναβλητικότητας.

Βοήθεια στην επιλογή ειδικού

Το γυμνάσιο μπορεί να είναι μια αρκετά μπερδεμένη περίοδος για τους μαθητές. Είναι ένα στάδιο όπου πολλοί μαθητές βιώνουν ένα κρίση ταυτότητας. Επιπλέον, πρέπει επίσης να επιλέξουν μια καριέρα για τον εαυτό τους. Έτσι, η συμβουλευτική μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία ευκολότερη. Οι σχολικοί σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν μαθητές γυμνασίου με τους εξής τρόπους:

  • Βοηθήστε στον εντοπισμό των ενδιαφερόντων των μαθητών.
  • Παρέχετε επιλογές σταδιοδρομίας που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους.
  • Παρέχετε πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες σταδιοδρομίες και το εύρος τους.
  • Βοήθεια στην επιλογή κολεγίων.
  • Βοηθήστε να γράψετε δοκίμια κολεγίου, να συμπληρώσετε έντυπα οικονομικής βοήθειας και πολλά άλλα.

Βοηθήστε στην εξάλειψη του κενού επιτευγμάτων

ο κενό επιτευγμάτων αποτελεί μείζον πρόβλημα στην εκπαίδευση. Αναφέρεται στην ανισορροπία στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα μεταξύ μαθητών που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες μπορεί να περιλαμβάνουν μαθητές από διαφορετικές φυλές, εθνότητες ή ανήκουν σε άλλες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Για παράδειγμα, στο τέλος του γυμνασίου, τα μαθηματικά και οι δεξιότητες ανάγνωσης των μαύρων και ισπανόφωνων μαθητών είναι παρόμοιες με τους μαθητές της όγδοης τάξης που είναι κυρίως λευκοί. Επιπλέον, τα παιδιά από ευκατάστατες οικογένειες έχουν καλύτερο λεξιλόγιο από τους μαθητές των τάξεων χαμηλού εισοδήματος.

Οι σχολικοί σύμβουλοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση αυτού του χάσματος επιδόσεων μέσω παρεμβάσεων που στοχεύουν τις αδυναμίες των μαθητών και αναφέρουν τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι μαθητές που αντιμετωπίζουν μεροληπτική συμπεριφορά με βάση τη φυλή τους ή άλλους παράγοντες μπορούν να συμβουλευτούν έναν σύμβουλο. Οι σύμβουλοι μπορούν να τους βοηθήσουν να ανακουφίσουν την ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται λόγω μεροληψίας. Επιπλέον, μπορούν επίσης να αναφέρουν τέτοιες καταστάσεις και να αναφέρουν το προσωπικό ή τους μαθητές που εμπλέκονται σε ρατσισμό ή παρόμοιες δραστηριότητες. Μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να μελετήσουν σε ένα αμερόληπτο περιβάλλον και να συμβαδίσουν με τους συμμαθητές τους.

Λειτουργεί ως συνήγορος των μαθητών

Ένας σχολικός σύμβουλος ενεργεί επίσης ως συνήγορος των μαθητών. Ακούνε τα προβλήματα του μαθητή και βοηθούν στην επίλυσή τους. Επιπλέον, οι σύμβουλοι συμβουλεύουν τους μαθητές με βάση τις ανησυχίες τους. Μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη τυχόν προβλημάτων στο σπίτι ή στην προσωπική ζωή των μαθητών που μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια στην ακαδημαϊκή επίδοση.

Ομοίως, οι μαθητές μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακαδημαϊκής ή ψυχικής υγείας λόγω των δασκάλων. Έτσι, η δουλειά του συμβούλου είναι να μεταφέρει αυτά τα ζητήματα στους δασκάλους και να βοηθά στην επίλυσή τους.

Παρέχει εκπαίδευση διεκδικητικότητας

Η διεκδίκηση μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα να επικοινωνούν με σεβασμό τις απόψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες ή τις ανάγκες τους. Σημαίνει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου χωρίς να φαίνεσαι επιθετικός ή αγενής. Όταν πρόκειται για μαθητές, υπάρχουν συχνά δύο ομάδες. Η μία ομάδα περιλαμβάνει παθητικούς μαθητές, οι οποίοι ποδοπατούνται αλλά δεν υπερασπίζονται ποτέ τον εαυτό τους. Αντίθετα, η άλλη ομάδα περιλαμβάνει μαθητές που γίνονται επιθετικοί και προσπαθούν να πάρουν αυτό που θέλουν. Έτσι, η διεκδίκηση διδάσκει στους μαθητές να παίρνουν αυτό που θέλουν (αν είναι σωστό) χωρίς να γίνονται επιθετικοί ή να αφήνουν κανέναν να τους περπατήσει.

Ως εκ τούτου, οι σύμβουλοι παρέχουν εκπαίδευση διεκδικητικότητας σε παθητικά ή επιθετικά παιδιά και τους διδάσκουν πώς να εκφράζουν τις απόψεις τους και να αποκτούν τα δικαιώματά τους χωρίς να πάνε σε ακραία μέτρα. Αυτή η ιδιότητα δεν τους βοηθά μόνο στη φοιτητική τους ζωή, αλλά λειτουργεί και ως βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που απαιτείται για να ξεπεράσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην ενήλικη ζωή.

Καταληκτικές σκέψεις

Η διατήρηση της ψυχικής σας υγείας είναι ζωτικής σημασίας για όλους, ειδικά για τους μαθητές. Τα θέματα ψυχικής υγείας μπορούν να εμποδίσουν την ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών και όχι μόνο. Επομένως, τα σχολεία πρέπει να κάνουν τους σχολικούς συμβούλους ζωτικό μέρος της ομάδας τους.

Οι σχολικοί σύμβουλοι μπορούν να κάνουν τη μαθητική ζωή ευκολότερη με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών του εκφοβισμού και στην εξάλειψη ακαδημαϊκών ζητημάτων. Επιπλέον, βοηθούν τους μαθητές να πάρουν μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους, επιλέγοντας το σωστό κολέγιο και καριέρα. Έτσι, η συμβουλευτική μπορεί να επηρεάσει τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των μαθητών και είναι επίσης εξαιρετική για τη συνολική ευημερία τους.

Schreibe einen Kommentar