Πώς η παρτίδα των οικιακών εργασιών μεταμόρφωσε τελείως το σπίτι μου

2
Πώς η παρτίδα των οικιακών εργασιών μεταμόρφωσε τελείως το σπίτι μου

Μια ματιά σε αυτήν την ανάρτηση: Θέλετε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού; Αυξήστε την παραγωγικότητα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο εργασίας παρτίδας για το νοικοκυριό. Η ολοκλήρωση των εργασιών σας σε κατηγορίες εξοικονομεί τόσο πολύ χρόνο!

«Κάνε λίγο κάθε μέρα».

Αν έχετε ψάξει για ένα πρόγραμμα οικιακής φροντίδας έστω και μία φορά, είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει ή διαβάσει αυτή τη συμβουλή στο παρελθόν. Και είναι μια εξαιρετική συμβουλή… για ανθρώπους που είναι καλοί στο να κάνουν λίγα τη φορά.

Αλλά εγώ;

Προτιμώ να βγάλω τα νύχια των ποδιών μου με ένα τσιμπιδάκι παρά να ξέρω ότι οι δουλειές του σπιτιού και τα ρούχα κρέμονται καθημερινά πάνω από το κεφάλι μου. Μου αρέσει να κάνω μια δουλειά μέχρι να γίνει, με αυτόν τον τρόπο μπορώ να κλείσω την καρτέλα στον εγκέφαλό μου και να μην ανησυχώ για αυτήν (μέχρι να έρθει η ώρα να την ανησυχήσω ξανά, δηλαδή).

Αν είσαι κι εσύ, συνέχισε να διαβάζεις. Ίσως θα διαπιστώσετε ότι το να κάνετε ομαδικές δουλειές του σπιτιού σας είναι το κατάλληλο για εσάς.

Καρφίτσα: Μέθοδος παρτίδας για το νοικοκυριό (με γυναίκα να καθαρίζει το σπίτι της)

Τι είναι το Batching the Housework;

„Μαζική“ είναι η εκτέλεση μιας κατηγορίας εργασιών πριν προχωρήσετε σε κάτι άλλο.

Κάποιος που κάνει τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να καθαρίσει και τα δύο μπάνια την ίδια μέρα, να αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα για να φτιάξει όλα τα οικιακά ρούχα αντί να κάνει ένα ή δύο φορτία καθημερινά ή να σχεδιάσει να εκτελέσει όλες τις δουλειές του ενώ είναι έξω για να τα κάνει Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική για νοικοκυρές που δεν είναι εξαιρετικοί στο να σκέφτονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multi-tasking), που δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από μια δουλειά πριν ολοκληρωθεί ή που δεν τους αρέσει να εργάζονται σε συγκεκριμένες χρονικές παραμέτρους .

Είναι επίσης υπέροχο για ανθρώπους σαν εμένα που ξέρουν ότι απλά δεν είναι «σε αυτό» κάθε μέρα. Λειτουργώ καλύτερα με ένα πρόγραμμα που έχει δομή αλλά αφήνει χώρο για αυθορμητισμό, δημιουργικότητα, σχέσεις και χρόνο διακοπής. Μου αρέσει να είμαι νοικοκύρηςαλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να φοράω μια ποδιά και να κρατάω ένα ξεσκονόπανο κάθε μέρα.

Γυναίκα που ξεσκονίζει - μαζεύει τις δουλειές του σπιτιού

Διαχείριση σπιτιού σε παρτίδες: Από πού να ξεκινήσετε

Το πώς θα κατηγοριοποιήσετε τις δουλειές του σπιτιού σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς! Δεν χρειάζεται να το κάνεις όπως κανένας άλλος.

Ακολουθούν ορισμένοι τομείς που πρέπει να εξετάσετε τη μετάβαση στην οικιακή παρασκευή σε παρτίδες:

 • Μαγείρεμα παρτίδας/προγραμματισμός γευμάτων/προετοιμασία γευμάτων
 • Πρόγραμμα καθαρισμού παρτίδας
 • Σύστημα πλυντηρίου παρτίδων
 • Μαζική λειτουργία

Το πιθανότερο είναι ότι προσπαθείτε να κατανοήσετε όλο αυτό και χρειάζεστε ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς θα λειτουργήσει αυτό. Να ξέρετε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε αρκετές φορές μέχρι να βρείτε τον ρυθμό σας και αυτό που σας ταιριάζει. Σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσω να πυροδοτήσω τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σας, πρόκειται να μοιραστώ το πρόγραμμα της παρτίδας μου για το σπιτικό.

Πρόγραμμα παρτίδας νοικοκυράς μου: Το κλειδί της επιτυχίας μου

Αυτό μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά πραγματοποιώ τις περισσότερες από τις δουλειές μου στο σπίτι σε δύο ημέρες κάθε εβδομάδα.

Φυσικά, χρειάζεται λίγος χρόνος και προετοιμασία για να μπορέσουμε να το πετύχουμε.

Γυναίκα που κάνει μια λίστα με παρτίδες

Και για να προσθέσω μια άλλη δήλωση αποποίησης ευθυνών, είμαι μια μαμά/νοικοκυρά που μένει στο σπίτι και τα τέσσερα παιδιά μου είναι στο σχολείο όλη μέρα, οπότε να έχετε κατά νου ότι αυτό που λειτουργεί για μένα μπορεί απλώς να μην είναι εφικτό για εσάς. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσετε να εμπνευστείτε από αυτή τη μέθοδο και να την κάνετε δική σας!

Δευτέρες

 • Πλυντήριο
 • Παραλαβή παντοπωλείου
 • Προετοιμασία γεύματος για την εβδομάδα
 • Καθαρίστε τον Κάτω όροφο

Πώς το κάνω να λειτουργήσει:

Ξυπνάω γύρω στις 6 ή 6:30. Το πλυσταριό βρίσκεται ακριβώς έξω από την κρεβατοκάμαρά μου, οπότε πριν κάνω οτιδήποτε άλλο, ξεκινώ το πρώτο φορτίο.

Γυναίκα που κάνει πλυντήριο

Στη συνέχεια, θα κάνω τα τρία πρωινά βήματα που έχουν διαρκή αντίκτυπο στη μέρα μου:

 1. Φτιάχνω το κρεβάτι μου
 2. Κάντε ένα γρήγορο ντους
 3. Ντυθείτε για την ημέρα

Μετά από αυτό, είναι ώρα για καφέ! Τα τρία μεγαλύτερα αγόρια μου είναι αρκετά αυτάρκεις τα πρωινά, έτσι μπορούν να πάρουν πρωινό και να ετοιμαστούν για το σχολείο με μικρή επίβλεψη. Φεύγουν για το σχολείο περίπου στις 7:15, περπατώντας τα περισσότερα πρωινά.

Στη συνέχεια, ο μικρότερος μου αρχίζει να ξυπνάει για να ετοιμαστεί για το σχολείο, το οποίο ξεκινά μια ώρα μετά τις άλλες. Ενώ ξυπνάει, αλλάζω το πρώτο φορτίο πλυμένων ρούχων στο στεγνωτήριο και ξεκινάω ένα άλλο φορτίο.

Τρώμε πρωινό μαζί, το οποίο είναι γρήγορο και εύκολο γιατί έχω ετοιμάσει πράγματα για την εβδομάδα (περισσότερα για αυτό αργότερα). Στη συνέχεια θα τακτοποιήσουμε την κουζίνα, θα σκουπίσουμε το τραπέζι και τους πάγκους και θα ξεκινήσουμε την ηλεκτρική σκούπα ρομπότ.

Προετοιμασία πλιγούρι βρώμης σε δοχεία

Κανονικά, εγώ και ο μικρότερος μου περπατάμε στο σχολείο, και μετά θα επεκτείνω τη βόλτα μου και θα έρθω σπίτι και θα ασκούμαι, αλλά τις Δευτέρες τον οδηγώ και μετά πάω αμέσως να πάρω το παντοπωλείο μου (το οποίο είχα ετοιμάσει και προγραμματίσει την προηγούμενη μέρα). Γεμίζω βενζίνη και όταν είμαι έξω.

Όταν φτάνω σπίτι, φέρνω όλα τα ψώνια, αλλά δεν βάζω τίποτα ακόμα. Τρέχω μέχρι το πλυσταριό και πηγαίνω σε άλλο φορτίο και διπλώνω ό,τι ήταν στο στεγνωτήριο. Απλώς φτιάχνω στοίβες από τα ρούχα όλων στην κρεβατοκάμαρά μου, χωρίς να αφήνω τίποτα. Στη συνέχεια, είναι πίσω στον κάτω όροφο για να τελειώσει με τα παντοπωλεία.

Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για προετοιμασία γευμάτων για την εβδομάδα. Όλα έχουν ήδη βγει. Ξεπλένω λοιπόν πράγματα όπως μούρα και σταφύλια και τα βάζω σε δοχεία για να διατηρηθούν φρέσκα.

Προετοιμασία φαγητού μούρα σε δοχεία

Ετοιμάζω εύκολα πρωινά για την εβδομάδα και υγιεινά γεύματα για μένα και τον σύζυγό μου.

Προετοιμασία δείπνου enchilladas μονό σερβιρισμένα πιάτα

Κοιτάζω το μενού του δείπνου μου και βλέπω ποια πράγματα μπορώ να ετοιμάσω τώρα, ακόμα και απλά να κόψω λαχανικά ή να βάλω μαρινάδα στα κρέατα σε μια σακούλα με φερμουάρ. Κάνει το δείπνο πολύ πιο εύκολο για την υπόλοιπη εβδομάδα!

Ετοιμάζουμε ψιλοκομμένο κοτόπουλο και λαχανικά

Μετά από αυτό, τακτοποιώ ξανά την κουζίνα, (φροντίζοντας να καθαρίσω τον φούρνο μικροκυμάτων) και τρέχω ξανά σε αυτό το δωμάτιο πλυντηρίων.

Μέχρι τότε, μάλλον είναι γύρω στο μεσημέρι. Θα φάω ένα ελαφρύ γεύμα και μετά θα αρχίσω να καθαρίζω τον κάτω όροφο.

Σκουπίζω το μισό μπάνιο. Καθαρίζω το σαλόνι, την τραπεζαρία, την είσοδο και την κουζίνα κάνοντας ελαφρύ ξεσκόνισμα στους ανεμιστήρες οροφής, τα φωτιστικά, τις κορνίζες και τη διακόσμηση, το τραπέζι της εισόδου κ.λπ.

Θα σκουπίσω τις ανοξείδωτες προσόψεις του ψυγείου, του πλυντηρίου πιάτων και της κουζίνας.

(Δεν κάνω πολύ βαθύ καθαρισμό. Μια φορά το μήνα θα αφιερώνω μια μέρα για να καθαρίζω το φούρνο και το πλυντήριο πιάτων μου, να σκουπίζω τα ξύλινα στόρια μου, να σκουπίζω το πίσω μέρος και τα ντουλάπια κ.λπ.)

Επειδή η ηλεκτρική σκούπα ρομπότ έκανε πολλή δουλειά για μένα, μπορώ να περάσω την κανονική ηλεκτρική σκούπα γύρω από το χαλί του σαλονιού μου και μετά να σφουγγαρίσω τα πατώματα.

Γυναίκα που σκουπίζει το ψυγείο

Ενώ το πάτωμα στεγνώνει, ανεβαίνω στον επάνω όροφο στο πλυσταριό και βγαίνω έξω. Διπλώστε ό,τι πρέπει να διπλωθεί. Συνήθως αφήνω τα ρούχα μου σε αυτό το σημείο και θα κρεμάσω ό,τι πρέπει να κρεμάσω στην ντουλάπα μου. Ο σύζυγός μου και τα παιδιά μου άφησαν τα δικά τους ρούχα.

Στη συνέχεια, κατεβαίνω κάτω και ξαναβάζω τα έπιπλα εκεί που πρέπει αφού μετακινήσω τα πράγματα για να σφουγγαρίσω.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μου είναι μάλλον κοντά στο να είναι σπίτι τώρα. Μου αρέσει να αφιερώνω λίγα λεπτά πριν φτάσουν στο σπίτι και να κάθομαι σιωπηλός γιατί ξέρω ότι τα πράγματα πρόκειται να γίνουν δυνατά. 😉 Στη συνέχεια, μπορώ να καθίσω και να συνομιλήσω μαζί τους, να επιβλέπω την ώρα των εργασιών για το σπίτι ή να δέσω τυχόν χαλαρές άκρες χωρίς να αισθάνομαι απογοητευμένος.

Πιθανότατα θα πρέπει να τελειώσω κάτι με το πλυντήριο, αλλά το υπόλοιπο βράδυ είναι ανοιχτό για ό,τι έχουμε να κάνουμε.

Πέμπτες

 • Πλυντήριο
 • Καθαρίστε τον επάνω όροφο

Πώς το κάνω να λειτουργήσει:

Οι Πέμπτες δεν είναι τόσο πολυάσχολες όσο οι Δευτέρες, γιατί δεν παίρνω είδη παντοπωλείου και δεν ετοιμάζω τα γεύματα.

Ξεκινάω τη μέρα μου όπως τη Δευτέρα, με τη διαφορά ότι παραλείπω το ντους γιατί ξέρω ότι θα πάω μια βόλτα και θα γυμναστώ.

Ανάμεσα σε πολλά ρούχα, καθαρίζω το κύριο μπάνιο μου, ξεσκονίζω ελαφρά και σκουπίζω το δωμάτιό μου με ηλεκτρική σκούπα. (Και πάλι, οι ξύλινες περσίδες μου καθαρίζονται βαθιά μια φορά το μήνα.) Επίσης, καθαρίζω με ηλεκτρική σκούπα το διάδρομο και τις σκάλες του επάνω ορόφου και καθαρίζω το δωμάτιο πλυντηρίων.

Μαζεύοντας τις δουλειές του σπιτιού - σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα στα πατώματα

Τα αγόρια μου είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό των κρεβατοκάμαρων τους, τα οποία είναι όλα στον επάνω όροφο, και καθαρίζουν εναλλάξ το μπάνιο τους μία φορά την εβδομάδα.

Οι υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας

Κάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών μου δουλειών δύο ημέρες την εβδομάδα, μπορώ να περάσω την υπόλοιπη εβδομάδα όπως θεωρώ κατάλληλο.

Προσπαθώ να περπατάω και να ασκούμαι τις περισσότερες μέρες, και φυσικά συμβαδίζω με άλλες απλές ρουτίνες για νοικοκυρές.

Έχω αρχίσει επίσης να προγραμματίζω γεύματα σε παρτίδες. Ίσως θα κάνω μια εις βάθος ανάρτηση σχετικά σύντομα, αλλά βασικά κάνω ένα πρόγραμμα για 6 εβδομάδες τη φορά, ψωνίζω για όλα τα ξηρά συστατικά στην αρχή του μήνα και μετά αγοράζω φρέσκα πράγματα από εβδομάδα σε εβδομάδα (ή αγοράστε το χύμα όταν είναι σε προσφορά και ετοιμάστε το/παγώστε το αμέσως.)

Κάθε δεύτερη Παρασκευή φροντίζω να πληρώνω τους λογαριασμούς και να εξισορροπώ τους λογαριασμούς μας, κάτι που είναι πολύ εύκολο με αυτό Προϋπολογισμός που αλλάζει τη ζωή για νοικοκυρές που διαχειρίζονται τα οικονομικά της οικογένειας!

Εκτός από αυτό, έχω άφθονο χώρο στο πρόγραμμά μου για να ασχολούμαι με άλλα πράγματα όπως τους φίλους, την οικογένειά μου, ακόμα και τον εαυτό μου!

Πιστεύετε ότι θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο ομαδικής εργασίας για το νοικοκυριό;

Μου αρέσει να ολοκληρώνω τη δουλειά μου τις μέρες που νιώθω εξαιρετικά παραγωγικός και «σε αυτό», γιατί μου δίνει την ελευθερία και την ηρεμία για μέρες που δεν είμαι. Όταν κάνω παρτίδες, μου αρέσει να το σκέφτομαι σαν να κάνω το Future Me ένα στερεό.

Ανυπομονώ να ακούσω τι ιδέες έχεις για να βάλεις τις δουλειές του σπιτιού σου! Παρακαλώ μοιραστείτε τα μαζί μου στα σχόλια!

Διαβάστε επίσης:

Κίνητρο για καθαρισμό σπιτιού όταν δεν μπορείτε καν

Ευδοκιμήστε ως αφοσίωση νοικοκυράς

Να είσαι καλός διαχειριστής του χρόνου για τους νοικοκυραίους

Σύγχρονη Οικία για Χριστιανές Μαμάδες στον Σημερινό Κόσμο

Schreibe einen Kommentar