Πόσο κοστίζει το πανεπιστήμιο;

3
Πόσο κοστίζει το πανεπιστήμιο;

Το κόστος του πανεπιστημίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι που ανησυχεί τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς. Όμως, πόσο κάνει το uni πράγματι κόστος και πρέπει να το πληρώσετε εκ των προτέρων; Επιτρέψτε μας να εξηγήσουμε.

γυναίκα πτυχιούχος κοιτάζοντας το πανεπιστήμιο με τα σημάδια της λίρας στον αέρα

Credit: Lana Kray (φόντο), Krakenimages.com (πρώτο πλάνο) – Shutterstock

Ο κόσμος λέει ότι ο χρόνος σας ως φοιτητής θα είναι τα καλύτερα τρία χρόνια της ζωής σας. Και συμφωνούμε – σίγουρα μπορεί να είναι.

Αλλά, μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ ακριβός χρόνος. Με τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης, τα έξοδα αθροίζονται.

Για να σας βοηθήσουμε να διαχωρίσετε το γεγονός από τη μυθοπλασία, αναλύσαμε τους αριθμούς για να υπολογίσουμε το κόστος της μετάβασης στο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και, θα εξηγήσουμε πώς αυτό διαφέρει από αυτό που θα καταλήξετε να πληρώσετε.

Πόσο κοστίζει το πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

emojis με τσάντα με χρήματα και πτυχιούχος ανασηκώνοντας τους ώμους

Είναι δύσκολο να δώσετε έναν ακριβή αριθμό για το πόσο κοστίζει το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν το τελικό σύνολο. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τα επίσημα δεδομένα και τα ευρήματα από τη δική μας Εθνική Έρευνα Χρημάτων Φοιτητών (NSMS), μπορούμε να δώσουμε ένα χονδρικό κόστος περίπου £57.000.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το νούμερο; Το κόστος των διδάκτρων για την πλειοψηφία των φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 9.250 £ ένα έτος (περισσότερα για αυτό σύντομα). Και, τα περισσότερα μαθήματα τείνουν να διαρκούν τρία χρόνια. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τα δίδακτρα από μόνα τους θα κοστίσουν στους περισσότερους φοιτητές περίπου 27.750 £ κατά τη διάρκεια του πτυχίου τους.

Το κόστος διαβίωσης είναι λίγο πιο δύσκολο να υπολογιστεί από τα δίδακτρα. Υπόκεινται σε πολύ περισσότερες παραλλαγές. Για αυτήν την εκτίμηση, θα χρησιμοποιήσουμε το μέσο ετήσιο κόστος ζωής από το NSMS μας: 9.720 £ (ή £29.160 για τρία χρόνια). Αλλά όπως θα εξηγήσουμε αργότερααυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος ανάλογα με ορισμένους παράγοντες.

Αν πάρουμε τα δύο στοιχεία και τα εφαρμόσουμε σε ένα πτυχίο τριών ετών, μπορούμε να πούμε ότι κοστίζει περίπου 56.910 £ να πάει στο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αναλύεται σε £18.970 το χρόνο.

Αν και αυτό ακούγεται σαν τρομακτικό νούμερο, σχεδόν σίγουρα δεν θα πληρώσετε τόσο πολύ. Και εσύ δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τόσο όταν είσαι πραγματικά μαθητής. Κάντε κλικ ΕΔΩ να ανακαλύψετε πώς το ποσό που πληρώνετε είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που πραγματικά κοστίζει το uni.

Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο για φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δίδακτρα για διεθνείς φοιτητές και φοιτητές της ΕΕ διαφέρουν πολύ, κατά μέσο όρο περίπου 12.000 £ ετησίως. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο ανάλογα με το πτυχίο και το πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε.

Πόσο είναι τα δίδακτρα το 2021/22;

Μαθητές από Σπουδές στην Αγγλία Σπουδές στη Σκωτία Σπουδές στην Ουαλία Σπουδές στη Β. Ιρλανδία
Αγγλία 9.250 £ 9.250 £ 9.000 £ 9.250 £
Σκωτία 9.250 £ Ελεύθερος 9.000 £ 9.250 £
Ουαλία 9.250 £ 9.250 £ 9.000 £ 9.250 £
Βόρεια Ιρλανδία 9.250 £ 9.250 £ 9.000 £ 4.395 £
Δημοκρατία της Ιρλανδίας 9.250 £ Ελεύθερος 9.000 £ 4.395 £

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν υπάρχει κανένα καθορισμένο δίδακτρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, το ποσό που θα χρεώνεστε κάθε χρόνο εξαρτάται τόσο από την καταγωγή σας όσο και από το πού στο Ηνωμένο Βασίλειο σπουδάζετε.

Έτσι, αν, για παράδειγμα, θέλατε να μάθετε ποια είναι τα δίδακτρα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η ερώτηση δεν θα ήταν τόσο απλή όσο «Ποια είναι τα δίδακτρα του Εδιμβούργου;». Αντίθετα, καθώς το Εδιμβούργο βρίσκεται στη Σκωτία, θα πρέπει να ελέγξετε πώς διαφέρουν τα δίδακτρα στη Σκωτία ανάλογα με το μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου (ή πέραν αυτού) από το οποίο είστε.

Θα παρατηρήσετε στον παραπάνω πίνακα ότι τα ετήσια δίδακτρα μπορεί να είναι χαμηλότερα από 9.000 £ ή 9.250 £. Και, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι διεθνείς φοιτητές (συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την ΕΕ) έχουν συχνά υψηλότερα δίδακτρα.

Για τους Σκωτσέζους φοιτητές, τα δίδακτρα σας θα είναι δωρεάν εάν σπουδάσουν στη Σκωτία. Η κυβέρνηση της Σκωτίας επιβεβαίωσε ότι οι φοιτητές της ΕΕ στη Σκωτία που ξεκίνησαν το 2020/21 ή νωρίτερα θα εξακολουθούν να έχουν δωρεάν δίδακτρα για ολόκληρο το πτυχίο τους. Ωστόσο, οι φοιτητές της ΕΕ που ξεκίνησαν το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 ή αργότερα θα πρέπει να πληρώσουν δίδακτρα.

Ομοίως, τα δίδακτρα για φοιτητές της Βόρειας Ιρλανδίας που σπουδάζουν στη Βόρεια Ιρλανδία είναι περίπου τα μισά (4.530 £) από αυτά που είναι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι φοιτητές της ΕΕ που ξεκίνησαν το 2020/21 ή νωρίτερα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις μειωμένες τιμές για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων τους. Ωστόσο, οι φοιτητές της ΕΕ που ξεκίνησαν το 2021/22 ή αργότερα δεν είναι επιλέξιμοι για χρεώσεις κατ‘ οίκον.

Αυτά τα στοιχεία είναι μόνο για φοιτητές πλήρους φοίτησης. Ο οδηγός μας για τη χρηματοδότηση σπουδαστών μερικής απασχόλησης περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα και την οικονομική υποστήριξη.

Κόστος διαβίωσης στο πανεπιστήμιο

κουμπαράς φορώντας καπάκι πτυχιούχου

Τα μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι σκοπεύουν να επικεντρωθούν στην τιμή των διδάκτρων. Ωστόσο, το κόστος διαβίωσης είναι αναμφισβήτητα η πραγματική οικονομική ανησυχία για τους περισσότερους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και, όπως εξηγήσαμε νωρίτερα, είναι σχεδόν αδύνατο να δώσετε ακριβή αριθμό για το πόσο θα σας κοστίσει.

Τούτου λεχθέντος, είμαστε σε θέση να κάνουμε μια λογική εκτίμηση με βάση το πού θα σπουδάσετε.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες φοιτητές συμμετέχουν στην Εθνική μας Έρευνα Χρημάτων Φοιτητών. Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητάμε από τους μαθητές να μας πουν πόσα ξοδεύουν κάθε μήνα. Από αυτό, μπορούμε να σας δώσουμε μια ανάλυση του πόσα είναι πιθανό να ξοδεύετε κάθε μήνα στο uni.

Το παρακάτω γράφημα παρέχει μια επισκόπηση των συνηθειών δαπανών του μέσου φοιτητή στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μήνα. Όπως μπορείτε να δείτε, το ενοίκιο είναι μακράν το μεγαλύτερο κόστος (421 £), που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των μηνιαίων δαπανών ύψους 810 λιρών. Τα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των φαγητών σε πακέτο και των ειδών παντοπωλείου) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη, συνολικά πάνω από 140 £ το μήνα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα «κρυφά» κόστη που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες. Είτε πληρώνετε για να νοικιάσετε το φόρεμα αποφοίτησής σας είτε αυξάνετε τα τέλη για να γίνετε μέλος μιας κοινωνίας, τα πράγματα μπορεί να αθροιστούν.

Και ομοίως, διαφορετικοί μαθητές με διαφορετικές ανάγκες μπορεί να επιβαρύνονται με διαφορετικά έξοδα. Το μάθημά σας μπορεί να σας ζητήσει να αγοράσετε ειδικό εξοπλισμό.

Ή, εάν έχετε αναπηρία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν επιπλέον έξοδα που συνδέονται με τη μετάβαση στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, το επίδομα μαθητών με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να σας βοηθήσει να καλύψετε αυτά.

Infographic που λέει 421 £ - ενοίκιο, 101 £ - είδη παντοπωλείου, 41 £ - φαγητό σε πακέτο, 47 £ - έξοδος, 34 £ - μεταφορικά, 40 £ - λογαριασμοί σπιτιού, 15 £ - κινητό τηλέφωνο, 34 £ - ρούχα και ψώνια, 18 £ - άλλο, 15 £ - υγεία και ευεξία, 17 £ - υλικά μαθημάτων, 14 £ - διακοπές και εκδηλώσεις, 13 £ - δώρα και φιλανθρωπία

Πηγή: National Student Money Survey 2021

Φυσικά, αυτά τα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν από το πραγματικό κόστος ζωής στο πανεπιστήμιό σας.

Η τιμή του ενοικίου, της μεταφοράς και της εξόδου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πού βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διστάζουμε να βάλουμε έναν ακριβή αριθμό για το κόστος της μετάβασης στο πανεπιστήμιο.

Αντίθετα, μάθετε πόσα ξοδεύει ο μέσος μαθητής σε κάθε πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλώς ελέγξτε τον οδηγό μας για το κόστος διαβίωσης των φοιτητών για την πλήρη λίστα.

Και αν σκέφτεστε „το univers δεν θα κοστίσει πολύ λιγότερο αν σπουδάσω αλλού“ – ξανασκεφτείτε το.

Για παράδειγμα, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ο μέσος φοιτητής του Κέιμπριτζ ξοδεύει 576 £ το μήνα για το κόστος διαβίωσης (εξαιρουμένου του ενοικίου). Αυτό είναι 187 £ περισσότερο από ό,τι ο μέσος φοιτητής του Ηνωμένου Βασιλείου πριν ακόμη ληφθεί υπόψη το ενοίκιο.

Αν κοιτάξουμε στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Εδώ, οι φοιτητές ξοδεύουν μόλις 271 £ το μήνα (και πάλι, εξαιρουμένου του ενοικίου). Αυτό είναι 118 £ λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο και 305 £ το μήνα λιγότερο από όσα ξοδεύουν οι μαθητές στο Cambridge.

Τόσο το Κέμπριτζ όσο και το Λάνκαστερ είναι κορυφαία 10 πανεπιστήμια κύρους. Σχεδόν ο μόνος λόγος είναι το κόστος ζωής Έτσι Το διαφορετικό είναι ότι βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει πραγματικά να λάβετε υπόψη αυτούς τους αριθμούς όταν επιλέγετε ένα πανεπιστήμιο.

Το Κέιμπριτζ και το Λάνκαστερ δεν είναι τα μόνα δύο πανεπιστήμια με πολύ διαφορετικό κόστος ζωής. Όπως δείχνει ο οδηγός μας για το κόστος διαβίωσης των φοιτητών, άλλες μονάδες μπορεί να είναι πολύ φθηνότερες ή ακριβότερες με βάση την τοποθεσία τους.

Πόσο πραγματικά πληρώνετε για το πανεπιστήμιο;

χαρτονομίσματα των 10 λιρών

Οι αριθμοί που περιγράψαμε είναι μεγάλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά, όταν πρόκειται για Χρηματοδότηση Φοιτητών, να θυμάστε ότι το κόστος του πανεπιστημίου είναι δεν είναι το ίδιο όπως αυτό που πληρώνετε.

Σχεδόν όλοι οι φοιτητές για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο δικαιούνται δάνειο με δίδακτρα. Αυτό θα καλύψει το κόστος των διδάκτρων σε πλήρη. Λάβετε υπόψη ότι αυτό ισχύει μόνο για φοιτητές με δίδακτρα κατ‘ οίκον. Οι διεθνείς φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στο Student Finance στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσής σας, οι περισσότεροι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επιλέξιμοι για Δάνειο Συντήρησης για να βοηθήσουν με αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δάνειο μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει πλήρως τα έξοδα διαβίωσής σας. Μπορείτε να μάθετε για περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης στον μεγάλο μας οδηγό για Χρηματοδότηση Φοιτητών.

Τα φοιτητικά δάνεια δεν είναι σαν τα συνηθισμένα δάνεια. Θα επιστρέψετε μόνο το 9% των κερδών σας πάνω από ένα όριο. Εάν ο μισθός σας πέσει κάτω από αυτό το ποσό, διακόπτετε αυτόματα την εξόφληση.

Επιπλέον, κάθε ανεξόφλητο χρέος φοιτητή προς το όνομά σας ακυρώνεται περίπου 30 χρόνια μετά την αποφοίτησή σας. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πόσα ή πόσο λίγα έχετε αποπληρώσει.

Το εξηγούμε αυτό στο πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στον οδηγό μας για την εξόφληση του Φοιτητικού σας Δανείου, αλλά το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει το τίμημα της μετάβασης στο πανεπιστήμιο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πληρώσετε τίποτα κοντά του.

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλες τις φοιτητικές υποτροφίες που δικαιούστε.

Schreibe einen Kommentar