Η CEBRA κερδίζει τον διαγωνισμό για το όρος Τίρανα – aasarchitecture

Η CEBRA κερδίζει τον διαγωνισμό για το όρος Τίρανα – aasarchitecture

Oktober 6, 2022 0 Von admin

Με ένα έργο εμπνευσμένο από τα χαρακτηριστικά βουνά της Αλβανίας, η Δανέζικη CEBRA κέρδισε τον διαγωνισμό για να σχεδιάσει ένα νέο ορόσημο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα. Τοποθετημένο σε ένα περίοπτο οικόπεδο στην καρδιά της πόλης, το έργο – Όρος Τίρανα – θα είναι ένα αρχιτεκτονικό έργο που γιορτάζει την εθνική ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας.

Η νικήτρια πρόταση, το όρος Τίρανα, θα είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας και ένας χαρακτηριστικός πύργος εμπνευσμένος από την ομορφιά της Αλβανίας και τα βουνά που περιβάλλουν την πρωτεύουσα. «Τα βουνά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της φύσης. Αιώνια, που προκαλούν δέος και όμορφα, είναι τα αυθεντικά ορόσημα.

«Τα βουνά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της φύσης. Αιώνια, που προκαλούν δέος και όμορφα, είναι τα αυθεντικά ορόσημα. Χρησιμοποιώντας τα βουνά της Αλβανίας ως κύρια πηγή έμπνευσής μας, αξιοποιούμε την τοπική ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την ταυτότητα της Αλβανίας», λέει ο Mikkel Frost, ιδρυτικός συνεργάτης και αρχιτέκτονας της CEBRA.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η πόλη των Τιράνων υφίσταται μια μεταμόρφωση που καθιστά την πρωτεύουσα περιφερειακό αστικό κόμβο και πόλη πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας για όλα τα Βαλκάνια. «Αυτό το συμβολικό ορόσημο θα δημιουργήσει μια κομψή σύνδεση μεταξύ του διαρκώς μεταβαλλόμενου αστικού ιστού των Τιράνων και του φυσικού περιβάλλοντος – ένα αρχιτεκτονικό υβρίδιο μεταξύ ενός πύργου και ενός βουνού και μιας διεθνούς τυπολογίας, η οποία είναι τοπικά αγκυρωμένη», λέει ο Mikkel Frost.

Το Mount Tirana περιλαμβάνει κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις, ένα boutique ξενοδοχείο, έναν επιχειρηματικό χώρο, γραφεία και χώρους στάθμευσης, καθώς και εστιατόρια και καφέ. Ένα συμβολικό ορόσημο και ένα αστικό σαλόνι των Τιράνων. Η ευδιάκριτη ορεινή σιλουέτα του όρους Τίρανα κάνει το κτίριο να ξεχωρίζει ως ένα συμβολικό ορόσημο στον ορίζοντα των Τιράνων – όπως η βασίλισσα σε μια σκακιέρα.

Επιπλέον, η περίοπτη τοποθεσία στην καρδιά των Τιράνων, που βρίσκεται κοντά στην όπερα της πόλης και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι ανέσεις του κτιρίου διαχέονται στη γύρω πόλη στο επίπεδο του δρόμου.

Εδώ, τα καφέ, τα καταστήματα και άλλες δημόσιες λειτουργίες δημιουργούν μια ζωντανή και δραστήρια εμπειρία στο ισόγειο που σχηματίζει ένα «αστικό σαλόνι» μαζί με το υπάρχον πάρκο που περιβάλλει το οικόπεδο. Για να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμα άνθρακα του κτιρίου – και να υπογραμμιστεί η τοπική αγκύρωση και η σχεδιαστική αφήγηση – το όρος Τίρανα θα κατασκευαστεί κυρίως από υλικά τοπικής προέλευσης, όπως η φυσική πέτρα. Εγώ

Επιπλέον, έχουν γίνει προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη των κτιρίων για μηχανική ψύξη και να επιλεγούν αυτόχθονα φυτά για τις γενναιόδωρες αναβαθμίδες στις πλαγιές του βουνού, που θα υποστηρίξουν επίσης τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η περαιτέρω ανάπτυξη του όρους Τιράνων ξεκινά αμέσως. Πηγή CEBRA.

  • Τοποθεσία: Τίρανα, Αλβανία
  • Αρχιτέκτονας: ΖΕΒΡΑ
  • Πελάτης: Nova Construction 2012
  • Μέγεθος: 70.000 τμ. 185 μέτρα ύψος
  • Ετος: 2022
  • Εικόνες: Ευγενική προσφορά της CEBRA